Ugrás a tartalomra

Méhátültetésre készülnek a PTE orvosai, kutatói

Alig egy hónapja, a Pécsi Tudományegyetemen alakult Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium égisze alatt működő munkacsoportja megtette az első lépéseket a méhátültetés (uterus transzplantáció) irányába, és végrehajtották az első állatműtétet. Az operációt mély altatásban, a szükséges etikai és szakmai engedélyek birtokában egy nőstény birkán végezték el, mely során feltárták, kipreparálták és eltávolították az állat méhét az ellátó artériáival és vénáival együtt.
A továbbiakban tervezett műtétek során a korábban említett módon eltávolított méhet első lépésben ugyanazon állatba kívánják visszaültetni, majd ezek után az egyik állatból a másik állatba ültetnék át. Mindezen kísérletek nem titkolt célja az emberi méhátültetés elvégzése a közeljövőben, mely a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium keretében zajló program egyik legambiciózusabb eleme és bizonyosan a világ élvonalába tartozó beavatkozás lesz.
Noha, a petefészek- és méhátültetés beavatkozások nem példanélküliek a világban, történetük során, a petefészek-átültetés tűnik gyakoribbnak; a tudományos beszámolók több mint 50 megszületett babát jegyeznek, akik átültetett petefészkű édesanyában fogantak meg. A méhátültetés jóval ritkább, a tudomány által ismert első eset 2012-ben Svédországban történt, de sikeres méhátültetést követően, 2017-ben az USA-ban is született már kisbaba.
A pécsi szakmai csapat tagjai Dr. Farkas Bálint, med. habil egyetemi docens, Dr. Kolumbán Szilárd szülész-nőgyógyászok, és Dr. Fazekas Gábor, PhD egyetemi adjunktus, érsebész voltak. Munkájukat számos segítő kolléga tette lehetővé.

Műtét közben