Ugrás a tartalomra

Lab-on-a-Chip technológia a születendő gyermekért

Lezárult a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) által vezetett a „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt (GINOP-2.3.2-15-2016-00021). A projekt fő célja a sikeres mesterséges megtermékenyítések (in vitro fertilizáció) számának növelése volt egy új diagnosztikai vizsgálati lehetőség bevezetésével. A munkában az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK MFA Mikrorendszerek Laboratórium) is részt vett.

Az első „lombikbébi” megszületése óta a szülészek mikroszkópos vizsgálattal választják ki, hogy melyik embrió lehet a legsikeresebb a beültetés után. Az orvostudomány évtizedek óta törekszik a szemrevételezéses módszer tökéletesítésére, a 30%-os megtapadási sikeresség növelésére. A tápfolyadék diagnosztikát 5 éve végzik a Pécsi Tudományegyetemen, speciális laboratóriumi felszerelésekkel és körülmények között.

„Célunk olyan biomarkerek azonosítása volt, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelezhetik a sikeres és egészséges terhességet. Az eredmények alapján lehetőség nyílik arra, hogy egyes biomarkerek előfordulása és mennyisége szerint osztályozhatók lesznek az embriók. A cél, hogy a kifejlesztésre kerülő lab-on-chip módszer alkalmas legyen az embrió megtapadásának és életképességének prognosztizálására.” – mutatta be kutatásuk fő irányát Prof. Dr. Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke, a projekt szakmai vezetője.

Forrás: Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat